INTERVIEW IN VTWONEN (dutch)

INTERVIEW IN VTWONEN (dutch)

Zoooo zooo blij met deze publicatie in de VTwonen :-)  ( 06 Juli editie, 'mooi werk' column )

Lees het volledige interview hier onder: 

Yvette Heeren
MAAKT Schilderijen op papier met kalkverf, acryl en bladmetaal. Ieder stuk is uniek.
ONLINE @why_yvetteheeren
BIJZONDER Yvette werkt in oplages van 10 – ongeacht het formaat. “Bij een hoger aantal zou het productiewerk worden. Nu kan ik in ieder handgemaakt item evenveel tijden liefde stoppen.”
NIEUW Dit voorjaar lanceerde Yvette speciaal voor de webshop Deens.nl een limited collection kunstwerken.

Sterrenstof
Dat de coronacrisis ook veel moois voortbracht, kan Yvette Heeren (1996) beamen. Vers van de St. Joost School of Art & Design – Yvette studeerde aan de afdeling illustratie en animatie – maakte ze tijdens de eerste lockdown onverwacht veel vlieguren in haar atelier. Ze creëerde in ruim een jaar tijd een heel eigen wereld, Planet Why.
Deze eerste serie kunstwerken is geïnspireerd op Yvettes perceptie van het sterrenstelsel: een plek vol organisch kronkelende, abstracte vormen, levendige kleuren en reflecterende oppervlakken. “Ik hou van kleur, glim en glans. Het mag shinen!”

Goudkoorts
Om schittering aan haar papier toe te voegen, werkt Yvette met verschillende bladmetalen, zoals bladgoud. “Ik had nul ervaring met dit materiaal, maar heb, na veel experimenteren, een eigen techniek ontwikkeld. De lijm, ook een eigen recept, gebruik ik bijna als verf en zet ik met een penseel op het papier. Op dit onzichtbare schilderij breng ik vervolgens heel voorzichtig vlokjes bladmetaal aan. Ik leg de flintertjes strak tegen elkaar aan zodat één oppervlak ontstaat. Daarna begin ik met borstelen en komt de vorm naar voren. Want alleen op de plekken waar ik lijm heb aangebracht, hecht het metaal aan het papier. In eerste instantie is het oppervlak nog vrij ongelijkmatig, maar ik ga door met borstelen tot het spiegelglad is. Dan is het reflecterende effect het grootst en vormt het een mooi contrast met het ruwe en matte van de kalkverf.”

Go with the flow
Voorafgaand aan het schilderproces maakt Yvette opzetjes in haar schetsboek. “Ik ben niet iemand die op commando kan creëren, ik werk echt vanuit een flow. Wat dat betreft is het ideaal dat ik op een en dezelfde plek woon en werk. Als ik voel dat het moet gebeuren, stap ik vanuit mijn bed zo achter mijn werktafel. Mijn potlood vloeit dan vrij en intuïtief over het papier, want de vorm die heb ik feitelijk al in de vingers – die hoeft er alleen nog maar uit te komen.”

 

PRODUCTIE & TEKST ROOS STALPERS EN FEE VAN ’T VEEN

Leave a comment